Terugblik Visschers en Suarez op seizoen 2017/2018

Amerikaan en topcoach – Larry Suarez

Suarez, afgelopen seizoen 2017/2018, aan het coachen

Marc Visschers – Technisch Directeur

Het seizoen 2015/2016, waarin Visschers actief was als coach

Het afgelopen seizoen speelde het BeNeLeague team van Eindhoven Kemphanen onder leiding van een nieuwe trainer/coach en zonder buitenlandse inbreng, maar met meer investering in Nederlandse ervaring. Het resulteerde in een uiteindelijke 9e plek in de competitie waarin Nederlandse en Belgische teams strijden om het kampioenschap. Technisch Directeur van de BeNeLeague club, Marc Visschers en de Amerikaanse topcoach van Kemphanen, Larry Suarez, blikken terug op het seizoen 2017/2018;

Eindhoven Kemphanen begon het seizoen met een aantal sterke nieuwkomers. De verwachtingen waren iets groter dan het seizoen ervoor. Er waren drie doelstellingen gesteld;

– Top 4 Nederlandse bekercompetitie
– Top 6 BeNeLeague competitie
– Play-off kwartfinaleronde spelen

Al vroeg in het seizoen ontstonden er veel blessures bij Kemphanen. Tijdens de voorbereiding, waarin Coach Larry Suarez liet weten een hogere intensiteit tijdens trainingen te eisen en in wedstrijden meer aanvallend spel wilde terugzien, was het voor vele spelers aardig opschakelen. Larry Suarez hierover: “Het was voor mij nieuw in de BeNeleague en ik wist niet goed wat ik ervan zou moeten verwachten. Ik kende slechts 2 spelers van naam uit het verleden. Het was niet alleen voor de spelersgroep een leerproces in het begin, voor mij als trainer/coach ook.”

De conclusie voor Suarez en Visschers was dat de meeste spelers niet fit genoeg waren bij aanvang van het seizoen. Dat veroorzaakte deels de blessures bij hunzelf, los van een enkele blessure-incident tijdens een wedstrijd. De realiteit was dat de spelersgroep een tijd met een uitgedunde selectie verder moesten en dit een fysieke en mentale aanslag verwierp op de overgebleven spelers.

Visschers vult aan: “Als sportman en ijshockeyspeler op het hoogste niveau in Nederland, heb je een persoonlijke verplichting naar jezelf om te zorgen dat je in de zomer jezelf fit houdt. Dan hebben we het niet over één keer in de week naar de sportschool, maar een programma dat ervoor zorgt dat je jezelf op kracht, snelheid en uithoudingsvermogen klaarstoomt. Een enkele speler heeft dit wel gedaan, van de meesten kun je zeggen dat ze niet veel aandacht eraan hebben besteed en dat is op z’n zachtst gezegd, teleurstellend te noemen.”

Marc Visschers is inmiddels 5 seizoenen betrokken bij de club in Eindhoven. De oud-international en voormalig winnaar van 6 landskampioenschappen en 3 bekers, werd in het seizoen 2014/2015 benaderd als coach en was 2,5 seizoen actief als hoofdcoach. Inmiddels is de Nijmegenaar 2 seizoenen verantwoordelijk voor Technische zaken binnen de clubleiding.

Larry Suarez, die ook in Nijmegen woonachtig is, werd door Visschers binnen gehaald. Een flinke injectie voor de club want de Amerikaan Suarez heeft de afgelopen jaren op veel hoger niveau in Oostenrijk, Italië en Duitsland gewerkt. Ook was hij bondscoach van het Nederlands Team, in seizoen 2011/2012.

Er is na afloop van dit seizoen tussen beide ijshockeyheren gesproken wat er beter moet en in het bijzonder, wat er veranderd moet worden om het beter te krijgen. Zo is het duidelijk geworden dat het gemis van extra kwaliteit en leiderschap, hockeysense en professionele instelling tijdens het afgelopen seizoen, een feit was. Spelers hadden daarnaast moeite om hun hoofd erbij te houden en mede door fysieke en mentale vermoeidheid aan het einde van wedstrijden, creëerde dat negatieve situaties op het ijs en daarbuiten.

Suarez daarover: “Om te kunnen lopen, moet je eerst leren kruipen. Ook dat gaat met vallen en opstaan. Dat loopt vrijwel parallel met het leren te begrijpen hoe wedstrijden te winnen en vervolgens hoe een kampioenschap te kunnen winnen. Spelers met excuses hebben geen plan, die geven vaak af op anderen. Het heeft altijd te maken met de strijdlust, de acceptatie van rolverdeling en het respect tussen de spelers onderling. Visschers vult aan: “Er is in de historie in Eindhoven nog nooit een kampioenschap gewonnen en slechts 1 keer de beker. Dit, terwijl de historie in het Eindhovense ijshockey zoveel potentie heeft gehad. Er zijn veel grootheden in hier geboren en de ijshockeysport is een belangrijk onderdeel van deze stad. Spelers moeten willen spelen voor Eindhoven en op het hoogste niveau het maximale eruit willen halen. Tot op heden hoorden we teveel het ‘vingertje wijzen naar anderen’, zonder zelf goed in de spiegel te kijken.”

Zowel Suarez als Visschers zijn het eens over de huidige positie van voorzitter Jan Willem van Stuijvenberg. Jan Willem heeft de aflopen jaren veel voor het team betekend en heeft t.b.v. de broodnodige financiën een aantal interessante, loyale sponsoren weten binnen te halen. Dat er toch altijd eigenlijk meer geld en meer budget nodig is en er natuurlijk ook betere stuurlui aan wal staan doet aan zijn inbreng niets af. Dat zal vrijwel zeker altijd zo blijven in het Eindhovense.

Kortom, beiden vinden dat het nu een goed moment is om een nieuwe weg in te slaan, met veel meer structuur en duidelijk leiderschap van bovenaf en daarnaast een wat strakker beleid. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiën en de afspraken met spelers, ijsbaan, sportbond, sponsoren en overige partijen. Vanuit technisch oogpunt zal Marc Visschers vanaf aankomend seizoen meer betrokken zijn bij de spelersgroep en meer ondersteuning gaan geven naar Suarez en zijn begeleidingsteam. Ook hierin zal de verantwoordelijkheid naar spelers toe, strakker worden gezet.

Daarnaast is de wens voor een toekomstige samenwerking met de jeugdafdeling , aan absolute pré, want dat is de voedingsbodem waaruit het eigen BeNeLeague team moet gaan plukken.

Ook de Top League Class van de club, het TLC, is een belangrijke tussenschakel tussen jeugdafdeling en BeNeLeague team. Daar trainen de jeugdige talenten een aantal keren per week in de ochtend en worden ze o.a. begeleidt door Suarez en Visschers en enkele spelers van het BeNeLeague Team.

De gehele organisatie kijkt met veel enthousiasme en energie vooruit op het nieuwe seizoen 2018/2019. Binnenkort komt de clubleiding en technische staf met meer nieuws over de ingeslagen weg en visie/missie daar naartoe. Wordt vervolgd…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.